Als je een kunstwerk wilt reproduceren is er één druktechniek die garant staat voor museumkwaliteit en dat is de giclée druktechniek. Een giclée (uitspraak: zjie-klee) is een in de Verenigde Staten ontwikkelde druktechniek met behulp van een inkjetprinter.
De techniek wordt vooral gebruikt om reproducties van kunstwerken te maken. De term giclee is afgeleid van het Franse werkwoord “gicler”, dat stralen of vernevelen betekent. Giclée Print verwijst naar een foto die is afgedrukt met moderne technieken zoals inkjetprinters, in tegenstelling tot de fotoafdrukken die zijn gemaakt met een traditioneel fotochemisch proces op lichtgevoelig papier. In deze techniek wordt gebruikgemaakt van ononderbroken inktstralen die verschillende kleurlagen op het papier aanbrengen. Kunstenaar Jack Duganne gaf in 1991 de naam giclée aan dit nieuwe drukprocedé.
De hoogste kwaliteit kan worden verkregen door:
- hoogwaardig papier
- een hoge kwaliteit inkt, op basis van echte pigmenten
- een piëzo-printkoptechnologie, waardoor de inkthoeveelheid en frequentie zeer nauwkeurig kunnen worden gedoseerd
Met deze gepigmenteerde inkten kan een kleurechtheid worden verkregen van 100 jaar of meer volgens de laatste onderzoeken.
Voor het vervaardigen van een giclee moet het werk allereerst gedigitaliseerd worden. Ook is het mogelijk deze techniek te gebruiken voor werk dat op een beeldscherm wordt ontworpen en waarvan enkel een digitaal origineel bestaat, de zogenaamde digitale kunst.
Fine Art Printing Naarden biedt hoogwaardige giclée prints aan op Hahnemühle-papier voor giclée-afdrukken op giclée-papier (fineart papier) met textuur en de Ultrachrome HD pigmentinkten van Epson.
Monogiclee
Leuk weetje! Indien een digitaal werk niet in oplage maar slechts eenmaal wordt afgedrukt spreken we van een monogiclee.